Τυμπανοπλαστική

Η τυμπανική μεμβράνη, το γνωστό σε όλους τύμπανο, είναι ένας λεπτός υμένας ο οποίος χωρίζει το εξωτερικό από το μεσαίο τμήμα του αυτιού. Πάνω σε αυτήν προσκρούουν τα ηχητικά κύματα και προκαλούν τη δόνησή της η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μεταφορά (αγωγή) του ήχου προς το εσωτερικό του αυτιού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. μετά από κάποιο τραυματισμό ή μετά από επαναλαμβανόμενες φλεγμονές της περιοχής (χρόνιες μέσες ωτίτιδες), μπορεί να προκληθεί κάποια τρύπα στο τύμπανο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η τρύπα επουλώνεται και κλείνει από μόνη της. Αν όμως δεν συμβεί αυτό μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων, τότε η διάτρηση θεωρείται μόνιμη.

Ο ασθενής υποφέρει συνήθως από ωτόρροια (δηλ. από το αυτί του τρέχει υγρό) και έχει πόνο όπως και πιθανή βαρηκοΐα.  Επίσης, ώστε να αποφεύγονται οι συνεχόμενες μολύνσεις, κατά τη διάρκεια του ντους και του μπάνιου στη θάλασσα ή στην πισίνα πρέπει να προστατεύει συνεχώς το αυτί του από το νερό. Αυτό πολλές φορές επηρεάζει ιδιαίτερα την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Τη λύση δίνει η τυμπανοπλαστική η οποία είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία επιτυγχάνεται το κλείσιμο της τρύπας στο τύμπανο και η αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιουργεί.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης της Τυμπανοπλαστικής;

Η επέμβαση γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία με μικρή τομή είτε πίσω από το αυτί (οπισθοωτιαία προσπέλαση) είτε από μπροστά (ενδοωτιαία προσπέλαση). Οι συγκεκριμένες τομές είναι πάντα καλά κρυμμένες και επουλώνουν πολύ καλά. Μικρότερες διατρήσεις βέβαια μπορούν να αποκαταστασθούν και με ενδοκαναλική προσπέλαση, όπου εδώ αποφεύγεται η εξωτερική τομή και χρησιμοποιούνται μόνο μικρές τομές στο εσωτερικό του αυτιού.

Για τη σύγκλειση της τρύπας μπορύν να χρησιμοποιηθούν διάφορα μοσχεύματα. Η συγκεκριμένη επιλογή έχει να κανει αποκλειστικά με την προσωπική προτίμηση του χειρουργού με βάση την εμπειρία που έχει.

Συνήθως χρησιμοποιείται η κροταφική περιτονία η  οποία είναι μία μεμβράνη που καλύπτει τον κροταφίτη μυ και λαμβάνεται μέσω της ίδιας τομής που κάνουμε για την τυμπανοπλαστική. Πολλές φορές λανθασμένα χρησιμοποιείται ο όρος «δέρμα» για να γίνει λίγοι πιο καταννοητό από τον ασθενή, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα κάλυμμα μύ. Ένα εξίσου εξαιρετικό μόσχευμα είναι ο ωτικός χόνδρος που λαμβάνουμε από διάφορα σημεία του πτερυγίου του αυτιού με ειδικό τρόπο και συγκεκριμένες τομές ώστε να μην προκαλείται καμία αισθητική επίπτωση. Το μόσχευμα τοποθετείται με ειδική τεχνική στην περιοχή της διάτρησης και στερεώνεται με λεπτή γάζα ώστε να ενσωματωθεί με τη διαδικασία της επούλωσης και να αποτελέσει το νέο τύμπανο. Η τομή ράβεται με απορροφήσιμα ράμματα. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετούμε γύρω από το κεφάλι ειδικό επίδεσμο ο οποίος παραμένει για 24 ώρες.

Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο;

Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι συνήθως 1 ημέρα. Ο επίδεσμος που έχει τοποθετηθεί γύρω από το κεφάλι αφαιρείται την επομένη του χειρουργείου. Για τις πρώτες ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο χορηγούνται ήπια παυσίπονα και σύντομη αντιβιοτική αγωγή. Μιάς και τα ράμματα που χρησιμοποιούμε είναι απορροφήσιμα, έτσι δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους. Η γάζα που έχει τοποθετηθεί στον έξω ακουστικό πόρο για τη στερέωση του μοσχεύματος αφαιρείται σε 7 ημέρες στο ιατρείο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε 2 εβδομάδες.

Κλείστε ραντεβού

Ζητήστε δεύτερη γνώμη