Αμυγδαλόλιθοι. Ένα κάπως… ενοχλητικό πρόβλημα. Ο,τι πρέπει να ξέρετε!

Τι είναι οι αμυγδαλολιθοι;

Οι αμυγδαλολιθοι (ή αλλιώς πέτρες στις αμυγδαλές) είναι μικρές, σκληρές και λευκές συνήθως αλλοιώσεις που δημιουργούνται πάνω στις αμυγδαλές. Στην ουσία είναι υπολείμματα των τροφών, με βακτήρια και κύτταρα που ελευθερώνονται καθημερινά από το  επιθήλιο του στόματος. Επειδή οι αμυγδαλές δεν έχουνε λεία επιφάνεια, αλλά αντιθέτως έχουνε πολλά βαθουλώματα (τις λεγόμενες κρύπτες), οι πέτρες μπορεί να κολλήσουν μέσα στις αμυγδαλές δημιουργώντας προβλήματα.

Τι συμπτώματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι αμυγδαλόλιθοι;

Όταν είναι πολύ μικροί, μπορούν και να μην προκαλέσουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Κάποιες φορές όμως προκαλούν ήπια συμπτώματα όπως:

  • Δυσοσμία στόματος 
  • Πονόλαιμο 
  • Βήχα 
  • Δυσκολία στην κατάποση 
  • Πόνο στο αυτί 
  • Οίδημα η πρήξιμο στην αμυγδαλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και σπάνιο κάποιες φορές οι αμυγδαλόλιθοι μπορούν να προκαλέσουν και αμυγδαλίτιδα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση είναι εύκολη ειδικά όταν ένας ωτορινολαρυγγολόγος εξετάσει την στοματική κοιλότητα, μιας και μπορεί να ξεχωρίσει εύκολα έναν αμυγδαλόλιθο από άλλες αλλοιώσεις. Εξαιρετικά σπάνια χρειάζεται κάποια απεικόνιση (αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο) να μας υποδείξει τους λίθους που βρίσκονται κρυμμένοι μέσα στην αμυγδαλή. Ποτέ δε χρειάστηκε στην καριέρα μου να κάνω αυτό. 

Πως μπορούμε να αφαιρέσουμε τους αμυγδαλόλιθους;

Από την εμπειρία μου ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών τους βγάζουν μόνοι τους είτε με τα χέρια τους ή με μπατονέτα. Επίσης οι πλύσεις με αλατόνερο μπορεί να βοηθήσουν. Όταν όμως επανεμφανίζονται και γίνονται συμπτωματικοί, πολλοί ασθενείς αναζητούν πιο εξειδικευμένες θεραπείες.

Οι αντιβιώσεις μπορούν να βοηθήσουν ενδεχομένως με τα συμπτώματα αλλά στην ουσία δεν μπορούν να ξεφορτωθούν τις πέτρες. 

Αν ο ασθενής δεν έχει επιχειρήσει ποτέ να βγάλει κάποιον αμυγδαλόλιθο ή εάν υπήρχαν τεχνικες ή πρακτικες δυσκολίες να γίνει αυτό, η αφαίρεσή τους θα μπορούσε να γίνει και στο ιατρείο με ή χωρίς τοπική αναισθησία.

Για τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, η χειρουργική αφαίρεση της αμυγδαλής είναι η καλύτερη λύση.

Τέλος οι θεραπείες κρυπτόλυσης (λέιζερ και ραδιοσυχνοτήτων) μπορούν να εξεταστούν αν και τα αποτελέσματα τους μπορεί να μην είναι τόσο ικανοποιητικά.  

Υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την δημιουργία αμυγδαλόλιθων;

Η καλή στοματική υγιεινή με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μετά από τα γεύματα και η στοματικές πλύσεις με ένα στοματικό διάλυμα για λίγες ημέρες τουλάχιστον είναι δυνατόν να βοηθήσουν, καθώς απομακρύνουν τα υπολείμματα των τροφών και δεν δημιουργούνται οι λίθοι.

Εάν έχετε κάποια απορία ή θα θέλατε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες Για την αντιμετώπιση των αμυγδαλόλιθων μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί με το Healthspot Γλυφάδας.

Γράφει ο
Κωνσταντίνος Αργύρης MD, BSc, DOHNS, FRCS
Τ. Διευθυντής ΩΡΛ Lewisham Hospital Λονδίνου
Επιστημονικός συνεργάτης HealthSpot

Ζητήστε δεύτερη γνώμη