Ωτοπλαστική

Τι είναι η Ωτοπλαστική;

Ωτοπλαστική ονομάζεται η χειρουργική επεμβαση που γίνεται στα αυτιά, προκειμένου να διορθώσουμε το σχήμα, την θέση ή/και το μέγεθός τους. Με αυτήν την επέμβαση αντιμετωπίζονται τα κατεξοχήν αισθητικά προβλήματα που προκύπτουν από την μορφή των αυτιών.

Η επέμβαση πραγματοποιείται στο εξωτερικό τμήμα τους, το λεγόμενο ωτικό πτερύγιο (που αποτελείται από πτυχές χόνδρινου ιστού καλυμμένες από δέρμα). Η ανάπτυξη του αρχίζει πρίν την γέννηση αλλά συνεχίζεται και στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας. Αν η ανάπτυξη αυτή δεν γίνει όπως πρέπει, τότε μπορούμε να επιτύχουμε την αναδιαμόρφωση του ωτικού χόνδρου με την επέμβαση της ωτοπλαστικής.

Τα πεταχτά αυτιά (ή σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία αφεστώτα ώτα) αποτελούν μια από τις συχνότερες γενετικές δυσμορφίες του προσώπου (5% περίπου του γενικού πληθυσμού). Την συναντούμε τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια ενώ το πρόβλημα που προκαλεί είναι κατεξοχήν αισθητικό. Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα παιδί με πεταχτά αυτιά αισθάνεται μειονεκτικά όσον αφορά τη εμφάνιση του, κάτι που αν δεν διορθωθεί έγκαιρα θα επηρεάσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή του και πιθανότατα την καθημερινότητα του στο μέλλον. Αρκετές φορές μάλιστα τα παιδία αυτά γίνονται αντικείμενο άκομψων πειραγμάτων στο σχολείο και τις παρέες κάτι που μπορεί να επηρεάσει πολύ σημαντικά την ψυχολογία τους.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η Ωτοπλαστική;

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής χρησιμοποιείται συνήθως στις περιπτώσεις που το ένα ή και τα δύο αυτιά:

 • Προεξέχουν από το κεφάλι
 • Είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα από το κανονικό
 • Έχουν ένα ασύνηθες σχήμα εξαιτίας τραύματος, ατυχήματος, ή δομικής ανωμαλίας από τη γέννηση

Οι βασικότεροι στόχοι της επέμβασης είναι:

 • Η αύξηση του μεγέθους, σε περιπτώσεις μικρών αυτιών ή αυτιών που δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως (μικρωτία).
 • Η καθήλωση των αυτιών, σε περιπτώσεις που αυτά προεξέχουν από το κεφάλι.
 • Η μείωση του μεγέθους, σε περιπτώσεις μεγάλων αυτιών (μακρωτία).

Κατάλληλοι υποψήφιοι είναι εκείνοι οι οποίοι:

 • Είναι τουλάχιστον 5 ετών. Σε αυτή την ηλικία το πτερύγιο έχει φτάσει στο 90% του τελικού μεγέθους του, σύμφωνα με δημοσιευμένες ιατρικές μελέτες.
 • Ενοχλούνται από την εμφάνιση των αυτιών τους.
 • Πιθανόν να μην έμειναν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα μίας πρώτης διορθωτικής επέμβασης.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται κατά την Ωτοπλαστική;

Πριν από την επέμβαση είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε με το χειρουργό τις προσδοκίες και τις επιθυμίες σας όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα. Ο χειρουργός θα εκτιμήσει το μέγεθος, το σχήμα και τη θέση των αυτιών σας και θα σας εξηγήσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη δική σας περίπτωση. Μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις, αν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο για εσάς ή νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες. Ένας εξειδικευμένος ΩΡΛ-χειρουργός είναι σε θέση να λύσει όλες τις απορίες σας και να διώξει κάθε αμφιβολία.

Η επέμβαση της ωτοπλαστικής λαμβάνει χώρα σε οργανωμένα νοσηλευτικά κέντρα, συνήθως χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση. Η διάρκειά της είναι συνήθως μεταξύ 1 με 3 ωρών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αυτιού και την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Το μεγάλο ζητούμενο στη διορθωτική επέμβαση των αυτιών είναι να πετύχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα που ικανοποιεί τον ασθενή μας.

Σε ενήλικες και εφήβους είναι δυνατόν να γίνει τοπική αναισθησία και μέθη, ενώ σε παιδιά ηλικίας 5-13 ετών προτείνεται η ήπια γενική αναισθησία.

Οι τεχνικές της ωτοπλαστικής χωρίζονται σε αυτές που κόβουν το χόνδρο (cartilage-splitting/cutting techniques) και σε αυτές που διατηρούν και διαμορφώνουν το χόνδρο (cartilage-sparing techniques).

Περιληπτικά, η επέμβαση περιλαμβάνει:

 1. Μία λεπτή αθέατη τομή στο δέρμα πίσω από το αυτί
 2. Τη διαμόρφωση του ωτικού χόνδρου και των πτυχών του με την τοποθέτηση ειδικών ραμμάτων καθώς και την κατά περίπτωση ελεγχόμενη αφαίρεση λεπτών χόνδρινων τμημάτων
 3. Τη συρραφή της με τρόπο που εξασφαλίζει την απόκρυψη οποιασδήποτε ουλής

Τι γινεται μετεγχειρητικά;

Με το πέρας της ωτοπλαστικής τοποθετείται επίδεσμος στο κεφάλι για σταθεροποίηση του αποτελέσματος ο οποίος αφαιρείται μετά από 24 ώρες. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Τα ράμματα που τοποθετούνται είναι τυπικά διασπώμενα οποτε δεν απαιτείται αφαίρεση μετά την επέμβαση, μιας και απορροφώνται από τον οργανισμό. Ο ασθενής θα πρέπει για 15 ημέρες να φορά έναν κεφαλόδεσμο τον οποία μπορεί να προμηθευτεί από κατάστημα αθλητικών ειδών. Ο ρόλος του είναι να συγκρατεί τα πτερύγια μέχρι να ολοκληρωθεί η επούλωση. Τα αποτελέσματα της επέμβασης σε αυτιά που προεξέχουν φαίνονται ήδη αμέσως μετά την αφαίρεση των επιδέσμων που τα στηρίζουν. Σε πιο εκτεταμένες επεμβάσεις το αποτέλεσμα θα φανεί καλύτερα σταδιακά με την πάροδο του χρόνου όταν το οίδημα υποχωρήσει.

Τι να αποφύγουμε μετά την επέμβαση;

Επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι για κάποιο διάστημα μετά την ωτοπλαστική είναι σημαντικό να αποφεύγονται:

 • η έντονη επαφή ή το ξύσιμο των αυτιών
 • ο ύπνος σε κάποια από τις δύο πλευρές
 • στενά ρούχα που βγαίνουν από το κεφάλι, προτιμήστε ρούχα με κουμπιά ή φερμουάρ
 • η χρήση ακουστικών τύπου headset ή κράνους
 • η έντονη έκθεση των σημείων των χειρουργικών τομών στην ηλιακή ακτινοβολία ή το σολάριουμ

Η τήρηση των οδηγιών που θα λάβετε από το χειρουργό είναι το κλειδί για την επιτυχία της επέμβασης. Πριν την έξοδο του από την κλινική, ο ασθενής θα λάβει αναλυτικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχει μετά την επέμβαση. Ο γιατρός θα είναι πάντα διαθέσιμος για να του επιλύσει είτε τηλεφωνικά είτε από κοντά οποιαδήποτε απορία.

Κλείστε ραντεβού

Ζητήστε δεύτερη γνώμη